20 Mayıs 2014 Salı

İyi Bir Hekimin Özellikleri

1- bilgi: mesleği ile ilgili doğru ve yeterli bilgileri en üst düzeyde öğrenmiş, becerileri en üst düzeyde kazanmış olmalı, yeni gelişmeleri izlemeli, kendini sürekli geliştirmelidir.
2- ilgi ve merak: mesleki anlamda ilgili ve meraklı olmalı. Hastasını anlamaya-tanımaya çalışmalı, ilgili sorular sormalı, tam muayene yapmalı.
Hastalığın aydınlatılmasına yaramayacak ilgi ve meraktan uzak durmalıdır.
3-davranış: sözlü ve sözsüz iletişimi iyi kullanmalı, hastanın jest ve mimiklerini incelemeli, iyi bir gözlemci olmalıdır.
4-kabullenme: değer yargılarına uymayan hastaya ait düşünce ve davranışlarını hastasına saygı duyarak kabullenebilmelidir.
5- önyargısız olma: hastası ile ilişkilerinde olabildiğince önyargısız olmalı, değer yargılarını ilişkiye yansıtmamalıdır. Önyargı bir belirtiye takılıp kalma ve ona göre tanı koyma, hastanın görünüşüne bakıp yargıya varma, hastayı yüzeysel olarak ele alma gibi konularda görülebilir.
Her hastanın hastalığı kendine göredir ve kategorize etmek pek doğru değildir. •Hasta hekim ilişkisinde, hastanın genel durumu, yaş, bedensel belirtileri, o andaki bedensel ruhsal durumuna göre esnek olunmalı, değişebilmelidir, hasta ile ilgili her seçenek nesnel olarak gözden geçirilebilmelidir.•••Sempatiden kaçınmak gerekir, profesyonelliği ortadan kaldırır.
6- esneklik: hastalık yok, hasta vardır.
7- aktif dinlemeyi bilme: hastasını dinlediğini gösterebilmeli, konuşmasını desteklemeli, yerinde ve uygun sorular sorabilmeli, gerektiğinde açıklama isteyebilmelidir.
8- eş duyum (empati) yapma: bir an için geçici olarak hastanın yerine kendini koyarak hastayı anlamaya çalışma
9-rollerini ve sorumluluklarını bilme: hekim sağlık alanında bilgilidir, ve bilgisi, işi bununla sınırlıdır, hastalar ve yakınları bazen hekime tüm güçlülük verme eğiliminde olabilmektedir. Hekim hastanın özel yaşamına karışmamalı, onun adına karar vermemelidir.
10- beceriler: mesleki becerileri öğrenmeli ve uygulamalıdır. Bir sorun karşısında çözüm bulabilmeli, yaratıcı olmalı, bilim ve bilimsel düşünceyle etik ilkelere uygun davranmalıdır.
11-güven verme: iyi hekimlik uygulamaları ile hekim hastasının güvenini kazanabilir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder